..."/>

Prima lectie de antreprenoriat, cu Marius Ghenea

Antreprenoriat - Marius Ghenea

Cartea “Antreprenoriat“, scrisa de Marius Ghenea (blog), este o lectura obligatorie pentru cei care se gandesc la infiintarea propriei afaceri. Eu am cumparat si am citit cartea, chiar daca nu am de gand sa pornesc spre antreprenoriat. Cel putin deocamdata. Am aflat din cartea lui Marius Ghenea ca antreprenoriatul este o activitate ce trebuie abordata cu maximum de seriozitate si de pragmatism. Suna ca un cliseu, dar o sa detaliez in continuare.

Ceea ce este sigur este faptul ca merita sa cumperi cartea “Antreprenoriat“, a lui Marius Ghenea. Din pacate vad ca nu mai este in stoc pe la nicio librarie online, dar poti verifica stocul de aici si poate ai noroc. Eu sunt bucuros ca am aceasta carte in biblioteca si sper sa revina in librarii, pentru ca este mare nevoie de ea.

Antreprenoriat, de Marius Ghenea – despre carte

Cartea “Antreprenoriat”, a lui Marius Ghenea, este prima carte scrisa de un antreprenor roman de succes, despre antreprenoriat. Pana acum au fost disponibile pe piata (si inca mai sunt) carti scrise de straini sau de romani care nu sunt antreprenori si experienta lor se afla doar la nivel teoretic.

Cred ca una dintre principalele calitati ale unui antreprenor este aceea de a realiza lucruri de calitate in orice domeniu. Marius Ghenea a reusit acest lucru, lansand aceasta carte. Fara sa fie scriitor profesionist, a izbutit sa lanseze o carte bine scrisa, aparuta in conditii tipografice foarte bune. Daca maine isi va propune sa lanseze un hit muzical, probabil se va pune metodic pe treaba, va lua lectii de canto si va pune totul cap la cap pentru ca melodia lui sa ajunga hit. Era doar un exemplu 🙂

  • Am vazut ca a mai aparut o carte romaneasca scrisa de antreprenori romani (un grup de 8). Cartea se gaseste aici. Abia astazi am aflat de existenta ei si o s-o comand zilele viitoare. Sunt curios daca se ridica la inaltimea cartii scrise de Marius Ghenea. Sincer – nu prea cred.

Il “cunosc” pe Marius Ghenea de la televizor, din emisiunea “Arena Leilor“.  Apropos, editiile trecute ale emisiunii pot fi urmarite si pe site-ul TVR Plus, aici. Mi-a placut intotdeauna la el felul in care abordeaza planurile sau ideile de afaceri ale concurentilor care se prezinta in arena. Intotdeauna si-a formulat foarte bine ideile si obiectiile, indiferent daca s-a aflat in fata unui proiect penibil sau a unuia cu mare potential. Nu a contat in ce domeniu era proiectul de afacere – Marius Ghenea mereu a stiut ce “puncte nevralgice” sa atinga.

Legat de “Arena Leilor” – daca toti concurentii ar citi cartea lui Marius Ghenea si ar intelege ceva din ea inainte sa se prezinte in fata “leilor”, sunt sigur ca mai mult de jumatate din ei ar renunta la ideea de afaceri, din start.

Am observat ca romanii au un mare apetit pentru  business. Asta se datoreaza probabil anilor ’90, cand multi conationali s-au lansat in afaceri si o parte chiar au reusit. Pe atunci existau multe oportunitati, pentru ca piata din Romania era “virgina”. La momentul respectiv s-a adoptat ideea ca acela care are o firma si e patron o duce bine. Cu alte cuvinte, romanii s-au entuziasmat usor si entuziasmul persista, alimentat si de promovarea “oamenilor de afaceri” din zilele noastre.

Este vorba de acei “afaceristi” care au strans averi colosale fara sa aiba in spate un brand puternic, pus pe picioare de ei. De obicei acestia s-au imbagatit din contracte cu Statul sau alte smecherii si de aceea folosesc ghilimelele cand ii numesc “oameni de afaceri”.

Un lucru care mi-a placut la cartea “Antreprenoriat” a fost faptul ca este plina de informatii; in fiecare paragraf afli ceva util, fara sa fie

“intinsa pelteaua”. Am citit pana acum carti de 500 de pagini care ar fi putut fi reduse cu usurinta la 100 de pagini, prin extragerea si concentrarea informatiilor utile. Cartea lui Marius Ghenea face exceptie de la aceasta categorie.

Antreprenoriat - Marius Ghenea

Coperta cartii “Antreprenoriat”, de Marius Ghenea

Desi imaginea de pe coperta cartii lui Marius Ghenea pare ciudata, pot sa spun ca aceasta sintentizeaza foarte bine o tema pe care autorul o sustine cu convingere. Acesta se leaga de ideile de afaceri.

In general, oamenii considera ca ideea de afacere este un mare pas inainte spre succesul in business. Marius Ghenea demoleaza acest mit si spune ca ideea reprezinta doar 1% din afacere. La “Arena Leilor” am vazut multi concurenti care cereau sume mari. Cand erau intrebati cu ce participa ei la aceasta afacere, venea raspunsul invariabil: “Cu IDEEA!”. Penibil!

De aceea si coperta cartii “Antreprenoriat“. Becul este simbolul universal pentru idei (cand iti vine o idee, “ti se aprinde becul”). Dar simpla idee nu are valoare in business. Este ca un bec care sta acolo unde il pui si ramane uitat. Marius Ghenea a pus becului maini si picioare, ca sa se poata misca. Deja ideea a fost dusa la alt nivel; nu a fost lasata la stadiul de idee si atat. A devenit cumva functionala.

Marius Ghenea explica in carte foarte bine acest concept – de a dezvolta ideile in mod practic. Abia dupa ce pui intr-o idee bani si munca o poti considera valoroasa. Ai putea sa iti vinzi masina ca sa investesti in ideea ta? Ai putea sa te muti din apartamentul tau cu doua camere intr-o garsoniera, ca sa folosesti diferenta de bani pentru a investi in ideea ta? Daca ai retineri, atunci mai gandeste-te daca ideea pe care o ai este de viitor si mai ales daca are rost sa le ceri si altora sa investeasca alaturi de tine.

De asemenea, in carte sunt descrise caile ce trebuie urmate pentru punerea in practica a ideilor – intocmirea planului de afaceri, surse de finantare, despre dezvoltarea afacerii si un capitol ce cuprinde “cele 5 greseli antreprenoriale fatale“.

A trecut aproape un an de cand am citit cartea si inca o am “proaspata” in memorie. Este o lectura utila, chiar daca nu vrei sa devii antreprenor maine. Sunt informatii folositoare, ce te vor ajuta sa intelegi cum functioneaza lucrurile in mediul privat. Astfel, chiar si ca angajat, vei avea o intelegere mai buna a “fenomenului”.

A fi “patron” nu este chiar o misiune usoara. Discutam in gluma cu un prieten (care are o firma) si ii spuneam ca trebuie sa fie foarte tare sa fie sef. El mi-a zis ca da…e foarte tare, mai ales cand vine sfarsitul lunii si trebuie sa scoti bani ca sa platesti salariile pentru 20 de angajati. E drept, trecea printr-o perioada mai grea…dar acum e ok.

Poti fi mult mai linistit in postura de angajat, mai ales daca ai un salariu bun, pe care sa il iei la date fixe.

Antreprenoriatul este mult mai dificil decat pare. Implica raspundere mare si eterna lupta de a pastra echilibrul, de a mentine cash-flow-ul.

Apropos, stiai ca intr-o firma cash flow-ul este mai important decat profitul? Citeste cartea “Antreprenoriat”, de Marius Ghenea, ca sa afli de ce.

Lectura placuta!

PS. O dovada a faptului ca autorul cartii este un antreprenor priceput este aceea ca laptopul meu (de pe care scriu si acest articol) este cumparat de la PC Garage, o afacere condusa de Marius Ghenea 🙂  PC Garage este un magazin care merita vizitat vizitat la nevoie. Preturile sunt competitive, iar oamenii de acolo mi-au facut o impresie buna.

 

Autor:

Related posts

*

*

Top