..."/>

Sotron, de Julio Cortazar – o lume fabuloasa

Julio Cortazar

Julio Cortazar - SotronAm finalizat de curand lectura cartii ,,Sotron”, de Julio Cortazar. Impresia pe care mi-a lasat-o a fost puternica si am incercat sa o sintetizez cumva in acest articol. Am sperat sa ma pot rezuma la cuvinte mai putine, dar nu prea mi-a iesit. Am comandat cartea de aici, la pret mai mic decat in alte librarii.

Sotron, de Julio Cortazar

Spatiul descris de Julio Cortazar in cartea sa, ,,Sotron“, este cel a Parisului anilor 60, un oras al artistilor si al intelectualilor framantati de mistere si iubire, de idei si trairi, care contureaza o lume fabuloasa, complexa si usor inaccesibila, compusa din fragmente succesive.

,,Sotron” este o carte fara inceput si fara sfarsit, o poti citi oricum, pagina cu pagina sau de la ultima pagina pana la prima. Insusi Julio Cortazar ne ofera indicii asupra formelor de lectura a ei: dupa ce o vom fi terminat de parcurs in mod logic, traditional, cartea poate fi recitita respectand un cod numeric al capitolelor, astfel incat vom redescoperi povestea intelectualului Oliveira si a iubitei sale, Maga, gasind noi intelesuri si sensuri care la prima lectura nu pareau evidente.

Julio Cortazar

Julio Cortazar

Cartea vorbeste si despre  o impletire culturala plina de expresivitate, este un continuu balans intre viata pariziana, boema, magica si irezistibila, dominata de farmecul relaxat si de arta intalnita la orice colt de strada si Argentina natala a lui Oliveira, Buenos Aires-ul, un loc al imprevizibilului, al imaginilor puternice si socante, in care mate-ul si ideile abstracte parca te cufunda intr-o stare de vis, de hatis al amintirilor si al povestilor sud americane.

Intregul roman este ca o improvizatie de jazz. In ,,Sotron“, povestea (care nu este propriu-zis o poveste, pentru ca nu are un fir epic) se contureaza vag din fragmente intercalate in care personajele hoinaresc fara tinta prin Paris si printre propriile idei, ca intr-un joc al hazardului, intr-un labirint de imagini pline de farmec si de mister.

Dupa cum am citit in descrierea de pe site, se pare ca ,,Sotron” a fost comparat a fost comparata cu „Ulise” a lui James Joyce  si a devenit un roman-cult al secolului XX, revolutionand toate caracteristicile naratiunii traditionale si plasandu-se la extrema celei mai indraznete aventuri artistice. Sotron, de Julio Cortazar, este cu adevarat o capodopera plina de complexitate a modernitatii, o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca oricarui cititor, o carte la care te intorci de mai multe ori in diferite etape ale vietii si care capata noi intelesuri la fiecare parcurgere.

Lectura placuta!

Sotron, de Julio Cortazar – Pret

Cartea lui Julio Cortazar poate fi comandata online. Pretul este mai avantajos in magazinele online. Poti compara acum preturile. Cartea o gasesti aici si aici.

 

Sotron

 

Autor:

Related posts

*

*

Top