..."/>

Ia romaneasca, o piesa valoroasa mereu in trend

Ia romaneasca si diferitele ei ipostaze in cultura internationala

S-au spus si s-au scris deja multe despre ia romaneasca, elementul emblematic al portului traditional romanesc, care daca este autentica poate fi o opera de arta in sine. Deja am vazut-o in picturile marilor artisti (Matisse, Vermont, Grigorescu, Szathmari, Tonitza, Ressu etc.), in colectiile designerilor internationali (YSL, J.P. Gaultier, Kenzo) si purtate de vedete din intreaga lume (Kate Moss, Nicole Kidman, Halle Berry, Jennifer Garner, Anne Hathaway, Katie Holmes, Sharon Stone etc.), in diferite interpretari.

Ia este, în fapt, o camasa traditionala romanească de sarbătoare, confectionata din panza albă, bumbac, in sau borangic si impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat.  Ia, numita si camasa cu altita, este cea mai cunoscută si, cu siguranta, cea mai reprezentativa piesă a costumului traditional romanesc

Desigur ca din aceasta multitudine de ipostaze, ia romaneasca a fost poate cel mai bine promovata de imaginea Reginei Maria, care a creat o adevarata moda a vremii conturata in jurul costumului national, pastrandu-se numeroase imagini cu regina imbracata in acest mod, iar doamnele din marea aristocratie erau incurajate sa poarte elemente de costum traditional chiar si la receptiile de gala.

Regina Maria a iubit costumul romanesc si l-a purtat cu eleganta si datorita ei acesta a devenit in scurt timp un adevarat etalon vestimentar pentru nobilimea epocii, exemplul sau fiind urmat apoi de fiicele ei si de intregul anuraj feminin al reginei.

 

Toate aceste imagini cu ia romaneasca in diferite ipostaze ne sunt bine cunoscute si ele ar trebui sa reprezinte un motiv de mandrie pentru romani.

Ia romaneasca, din nou in tendinte

Odata cu trecerea perioadei hippie, cand moda de inspiratie etno facea furori, nu s-au mai auzit multe lucruri despre ia romaneasca in vestimentatia urbana. Insa, asa cum se stie deja, moda cunoaste mereu intoarceri la origini, fapt ce se intampla si acum. Designerii au redescoperit valorile trecutului si au readus in actualitate imaginea iei autentice romanesti. Numeroase vedete au ajuns sa o poarte si sa o promoveze, iar acum ea este disponibila si in magazinele online.

Ia romaneasca face parte din ofertele online ale magazinelor si poti si tu sa iti alegi preferata. Toate iile pe care ti le recomandam sunt realizate din panza de bumbac fina si au cusaturi traditionale cu diferite simboluri, atent lucrate de artizanii populari. Alege dintre modelele pe care ti le propunem mai jos si poarta cu mandrie propria-ti ie!

 

Autor:

Related posts

*

*

Top