Concursul Red Bull X-Alps 2013 se apropie cu pasi repezi si ma pregatesc sa ii tin pumnii lui Tomi Coconea, romanul care va participa la aceasta competitie extraordinara.
Despre Toma Coconea
L-am cunoscut pe Tomi fugitiv, la iesirile la zbor pe care le-am facut atunci cand zburam cu parapanta. Era instructor de zbor pe atunci (probabil ca este si acum, dar nu stiu daca mai are timp de asta). Era si este privit cu respect in comunitatea parapantistilor. Pasiunea pentru zbor si performanta l-a determinat mereu sa isi depaseasca limitele.
Parapantismul este un sport care presupune si ceva conditie fizica, cel putin la noi in tara. Ca sa zbori cu parapanta, trebuie sa ajungi pe un deal sau munte. Cum la noi nu exista locuri special amenajate pentru zborul cu parapanta, dealurile se urca la picior, cu echipamentul in spinare (si echipamentul este destul de greu). Exceptie fac locatiile in care exista telecabina/telescaun sau in care se poate ajunge cu masina pana sus.
Iesisem intr-un week-end la zbor, la Priopcea (in Dobrogea). Am ramas uimit cand m-am trezit dimineata si am iesit din cort. Era ora 8:00 si Tomi Coconea deja zbura. Asta inseamna ca pe la ora 7 el deja incepea sa urce dealul de la Priopcea, cu parapanta in spate. Si pot sa spun ca dealul acela este destul de greu de urcat.
In ultima vreme am urmarit pagina de Facebook a lui Toma Coconea si am vazut ca s-a antrenat la zbor in Nepal, iar acum este prin Alpi, unde face ultimele antrenamente pentru X-Alps.
In cadrul concursului, Tomi are dreptul la doi asistenti. Acestia il urmaresc cu masina si monitorizeaza conditiile meteo, ca sa poata lua decizii in legatura cu pasii pe care Toma Coconea ii va face in concurs – in principiu daca va zbura sau nu. De asemenea, acestia ii spala hainele, ii pregatesc mancarea si il ajuta cu orice are nevoie.
Asistentii sunt foarte importanti in aceasta cursa. Adrian Miclea si Daniel Pisica (ambii parapantisti cu experienta) il vor asista pe Tomi Coconea in aceasta cursa.
Despre RedBull X-Alps
Red Bull X-Alps este o competitie care presupune traversarea Alpilor (de-a lungul), de la Salzburg si pana la Monaco. Anul acesta (2013), concursul va incepe pe data de 7 iulie. Este o editie aniversara, pentru ca se implinesc 10 ani de cand a inceput Red Bull X-Alps. Prima editia a avut loc in anul 2003 si de atunci au existat 5 competitii Red Bull X-Alps. Au fost doar 5, pentru ca este un eveniment ce are loc o data la 2 ani. Tomi Coconea a participat la toate cele 5 editii, iar la ultimele doua a ajuns pe locul 2.
Detalii despre X-Alps se gasesc si aici, pe site-ul oficial. Voi continua insa cu descrierea rezumand ceea ce spun organizatorii pe site-ul lor. Cum ziceam, traversarea Alpilor se face de-a lungul, iar distanta ce trebuie acoperita este de aproximativ 1000 de kilometri. Exista si niste puncte fixe prin care atletii trebuie sa treaca (turnpoint) – vezi ruta aici.
Atletii au doua posibilitati de a strabate aceasta distanta: pe jos sau cu parapanta, in zbor. Trebuie mentionat faptul ca atunci cand merg pe jos, participantii poarta in spate rucsacul care contine echipamentul de zbor (aripa, seleta, casca, variometru). In functie de starea vremii, concurentii decid daca zboara sau nu, iar in functie de conditiile de zbor, ei pot sa acopere distante mai mici sau mai mari zburand. Desigur, este preferabil sa acoperi in zbor distante cat mai mari. Mersul pe jos inseamna efort fizic (oboseala) si timp pierdut.
Cine ajunge primul la ultimul checkpoint, la Peille (Franta), este castigator, chiar daca oficial cursa nu se termina. Din acest moment, ceilalti concurenti au 48 de ore sa ajunga la finish. Dupa acest interval, cursa se inchide. De aceea, faptul ca termini cursa (indiferent de loc) este o realizare frumusica. Finish-ul oficial este la Monaco, in mare. Da, chiar in mare – se aterizeaza la punct fix, pe o platforma plutitoare. Distanta dintre Peille si Monaco este de apoximativ 2 km, iar diferenta de nivel este de 600m. Acest ultim “segment” al competitiei realizeaza in zbor. Este un zbor simbolic, festiv, in care castigatorul trece peste Monaco. Imaginile sunt superbe – vezi aici poze din anii trecuti.
Ca element de noutate, anul acesta s-a introdus obligativitatea de a face pauza noaptea, intre 22:30 si 5:00. Partea interesanta este ca se poate opta o singura data in concurs pentru un “Night Pass“, care le permite concurentilor sa nu faca pauza de noapte si sa mearga pe jos in continuare. Ca sa glumesc putin, as putea sa spun ca e un lucru normal, din moment ce este un concurs organizat de Red Bull. In orice caz, mi se pare groaznic sa depui doua zile un efort fizic sustinut, fara sa faci pauza de somn. Oricat de mult RedBull ai bea…
Live tracking la RedBull X-Alps
Partea interesanta a Red Bull X-Alps (din punctul de vedere al celor de acasa) este live tracking-ul. Va exista astfel de sectiune pe site-ul oficial al competitiei. Fiecare miscare a atletilor va putea sa fie vazuta de cei de acasa pe o harta, live, prin Internet. Vor fi disponibile pozitia concurentului, dar si informatii despre ceea ce face acesta, daca se odihneste, merge pe jos sau zboara. Daca zboara, vor fi disponibile informatii despre zbor, cum ar fi inaltimea la care se afla.
Adversarii lui Tomi Coconea la RedBull X-Alps
Tomi Coconea va avea anul acesta adversari puternici. Printre acestia se numara Martin Muller si Christian Maurer, care a castigat X-Alps in 2009 si 2011. Nu vreau sa il omit nici pe Mike Kung, un as al parapantei. Cand invatam sa zbor, urmaream DVD-urile de pregatire realizate de el.
Dupa cum am spus si mai sus, in anul 2011, Toma Coconea a ajuns al doilea la finish, la Monaco. Sper ca anul acesta sa ajunga doar cu o pozitie mai sus 🙂 Orice rezultat ar avea, il sustin pe Tomi Coconea si admir munca sa titanica. Sper sa fie promovat mai mult in mass-media romaneasca!
- Urmareste-l pe Tomi Coconea pe Facebook.
- Daca il sustii, poti sa dai si un like pe pagina lui dedicata pentru Red Bull X-Alps 2013 – aici.
- Viziteaza site-ul lui Tomi Coconea: http://www.tomicoconea.com/
[learn_more caption=”ATENTIE!”] Dupa vizionarea imaginilor si filmarilor de la Red Bull X-Alps s-ar putea sa devii atras de zborul cu parapanta!
Daca se va intampla acest lucru, contacteaza-ma si iti pot da cateva sfaturi legate de instructori sau echipament 🙂 Gasesti mai jos link catre profilul meu de Google Plus.
Poti lasa un comentariu la acest articol sau poti trimite un mesaj de la sectiunea Contact.[/learn_more]
Sursa foto: Pagina de Facebook Toma Coconea