Gheorghe Florescu, vestitul cafegiu bucurestean, s-a hotarat la un moment dat sa scrie o carte, ,,Confesiunile unui cafegiu“. Unii apreciaza acest demers, iar altii nu. Cert este ca aceasta carte a ajuns sa fie bestseller pe piata romaneasca. In concluzie, este clar ca insemnarile lui Florescu sunt la moda.,,Confesiunile unui cafegiu” a ajuns sa fie o carte la moda, pentru ca descrie destul de amanuntit intamplari de zi cu zi si can-can-uri din vremea comunistilor. Florescu incepe istorisirile din cartierul in care s-a nascut si a copilarit. Este vorba de zona Dudesti – cartier in care Gheorghe Florescu a vazut inca din copilarie ce inseamna comertul. Zona Dudestilor era impanzita cu magazine ale evreilor.
Mai tarziu, Florescu a ajuns sa lucreze la depozitele Agetiei de Importuri, iar aici incepe partea interesanta. In cunoaste pe Avedis Carabelaian, un vestit cafegiu armean, mai in varsta. Intre acestia se leaga o prietenie, iar Florescu ii livreaza armeanului cafea de calitate, din depozitele Agentiei. Armenii erau cafegii renumiti pentru calitatea extraordinara a cafelei pe care o vindeau.
Practic, am invatat din aceasta carte ca o cafea extraordinara este conditionata de doi factori: soiul si modalitatea de prajire. Un cafegiu bun pune in valoare un soi valoros, executand o prajire ca la carte. Pe de alte parte, un soi bun de cafea verde poate fi distrus de un cafegiu nepriceput sau lacom, care nu respecta o anumita tehnica sau adauga apa la prajire.
La un moment dat, familia Carabelaian decide sa plece in SUA, iar Florescu invata de la Avedis tehnica prajirii cafelei. El preia magazinul lui Avedis si aventura incepe. Florescu devine la randul sau renumit pentru cafeaua pe care o prelucreaza si o vinde.
Astfel, este vizitat de persoane renumite din lumea artistica sau a nomenclaturii. In aceasta carte vei gasi insemnari despre cutremurul din 1977, despre anchetele facute in sediul Militiei din Calea Rahovei si despre arestul de la Rahova, din vremea lui Ceausescu.
Mi s-a parut amuzant ca la un moment dat Ceausescu s-a gandit sa adauge la cafeaua vanduta popuatiei chiar si ghinde (de stejar) maruntite.
Confesiunile unui cafegiu – Pret
[learn_more caption=”Cel mai mic pret” state=”open”] Daca vrei sa citesti aceasta carte, iti recomand sa o cumperi de aici. Cartea este aceeasi, dar pretul este mai mic decat in alte parti.[/learn_more]
Confesiunile unui cafegiu – Impresii
Impresiile mele despre “Confesiunile unui cafegiu” sunt in general bune, desi au existat si lucruri care m-au plictisit (de exemplu inceputul cartii, cand Florescu vorbeste cam mult despre familia lui).
Gheorghe Florescu lauda in aceasta carte in mod repetat cafeaua Avedis si de aceea la un moment dat am avut impresia ca volumul “Confesiunile unui cafegiu” reprezinta cel mai mare pliant publicitar pe care l-am citit vreodata. Asta mai ales pentru ca Gheorghe Florescu vinde si astazi cafeaua Avedis, undeva in zona Pietei Rosetti.
In final nu mi-a parut rau pentru ca am citit “Confesiunile unui cafegiu” si de aceea am mers prin locurile in care Florescu a vandut cafea in vremea comunistilor. Am vrut sa vad cu ochii mei cladirile, ca sa imi fie mai usor sa imi imaginez ceea ce am citit. Am facut si cateva poze, pe care le gasesti mai jos.
Daca ai citit cartea, mi-ar face placere sa lasi cateva impresii mai jos, sub forma de comentarii la acest articol. Sunt curios ce considera si altii despre “Confesiunile unui cafegiu”.
Te pricepi la cafea? Eu nu… Daca ai incercat cafeaua Avedis a lui Florescu, chiar te rog sa lasi mai jos cateva impresii despre ea. E chiar atat de grozava, incat sa fie laudata in aproape fiecare pagina a unui roman?
Nota: 4/5